#31
 38     0
Takk for svar. Tror det mest sannsynlig er berg og så fylt på sprengmasser fra tomta oppå det, så er det et lag med 15-20 cm sand der det var en del stein/pukk på 2-4 cm nederst, ren sand øverst. Så isopor rett på sanda.

Hva er faren med at sanda tørker? Kan jeg risikere at det synker sammen og få setningsskader?

Sanda var veldig kompakt men sånn at det gikk å grave ut med hånda. Virket ikke som det var mye fukt i sanda.

   #32
 15,359     0
Siden det er grov stein under så er sand trolig tørr.  Men egentlig burde en ned til det "åpne" laget under for å få sug i dette.  Da vil det gå under bankettmur også så en kanskje ikke trenger å lage hull på skrå.  Bør ikke ta bort alt for mye sand og ikke under ting søm bærer men et mindre hull kan ikke ha noe å si.  Er det fiberduk og geonett mot stein under eller er det bare fylt innimellom ?  Men det er en viss fare for at sand blir løsere hvis en forsøker å suge igjennom det. Er laget tett vil ikke en få undertrykk og radonsuget vil ikke virke.  Men en får prøve å se.  Kan være lurt å tenke på når en monterer vifte at en kan komme til å se ned i hullet hvordan det går.  Vifte kan bli sandblåst hvis den begynner å suge sand samt at rør kan gå tett.  Finmasket netting kan hjelpe.  
   #33
 38     0
Takk for gode tips. Tenker da kanskje jeg skal forsøke å knuse litt av steinen på bildet for å få opp denne og komme dypere vertikalt. Og ikke utvide så mye horisontalt mtp. bæring. Trodde da jeg skrev posten at Lecamuren gikk ned under gulvet, men det gjorde den ikke.. Det er vel postivt it effekt av sug, men negativt for bæringa. Så tør ikke grave så mye til sidene selv om Lecamuren mest sannsynlig er armert.
Har ikke sett noen tegn til fiber eller geoduk nei..
Tenkte kanskje på å surre fiberduk (eller noe annet finmasket) rundt radonrøret for å hindre innsug av sand. Men det igjen eliminerer vel muligheten for å se ned i hullet hvordan det går (uten å bryte opp tetting som blir mye jobb).
   #34
 15,359     0
Sørg for å ha en tett kobling på rør over gulvet så en kan koble fra og se ned og få se hvordan det går.
   #35
 38     0
Gravde litt videre ned, kom til ca 40 cm. Spylt og blåst med trykkluft for å få mest mulig åpning mellom steinene. Droppet fiberduk rundt røret, for å ha mulighet til å følge med sanda med kamera e.l. Satte inn en T for å ha inspeksjonsmulighet og noe myggnett midlertidig over denne for å stoppe evt. sand eller annet. Har bestilt en sånn "nisselue" filter og bedre klemmer til vifta, men fått det sammen og i gang. Har sunket betraktelig men kan også være væromslag osv, så får se over tid 🤞 Ikke den kraftigste vifta så får se hvordan den fungerer. Gjenstår å tape skjøter, får ta det når delene som er bestilt kommer.
   #36
 38,227     Lillestrøm kommune     0
Vi pleier å bruke plastrør på avkast, Biltema har 1m mens det finnes lengre rør fra andre, men passer du på at ting er tett så går det nok bra.
   #37
 15,359     0
Pass på ikke motfall ut. Litt usikker på siste strekket ut på bildet.  Fukt kan kondensere og renne tilbake da.  

Kan vel i teorien iallefall på kondens utvendig på et metall rør med kald luft inni  så det kan også være en årsak til at en ofte velger plastrør.  

   #38
 38     0
Det er godt fall hele vegen, inkludert det siste stykket og hullet gjennom veggen (stykket gjennom veggen er plast). Er litt vidvinkel på bildet, så det blir litt forvridd ut mot kantene.

Får ta en revurdering om kondens skulle bli et problem, det er ihvertfall lett tilgjengelig for å se. Problemet er vel størst der varm og/eller fuktig luft møter kald flate med en viss temperaturforskjell. Her står det i en uoppvarmet bod så det er ikke hverken varm eller fuktig luft i boden i utgangspunktet.

Valgte nå spiro i farta, hadde sett mest eksempler på det på nett/bilder. Kjapt gjort å bytte til plast om det skulle bli noen utfordringer. Har flere Airthings og måleren i denne boden har målt 12 Bq/m3 siden jeg satte i gang vifta, så tyder vel på at rørene er ganske tette også før taping av skjøtene Smile
   #39
 15,359     0
Med plast videre ut så går det sikkert bra. Var usikker på bildet så var for sikkerhets skyld. Dumt med dam et eller annet sted inne. Kan jo hende at en kan skru ned vifte litt når responsen er så god. Mye av varmen en drar ut kommer nok fra et sted i tillegg må det ikke være for mye sug i frykt for å få tele inn under huset et eller annet sted på kantene.
   #40
 2     0
Hei.
Takk for fyldig dokumentering!
Jeg skal i gang med akkurat samme prosjektet selv. Bare lurte på dimensjon på rørene du har brukt og hvilken vifte?