6,429
10
1
Balansert ventilasjon - 3 boenheter
1
0
God dag!
Jeg går med planer om å bygge en enebolig med 2 utleieenheter i 1. etasje. Hvordan kan jeg løse dette med balansert ventilasjon?
En mulighet er å sette inn tre separate enheter, men dette blir veldig dyrt. Kunne det vært en mulighet å la alt gå i et system? I såfall, hvordan kan dette gjøres i forhold til å ikke bryte brann og lyd?
Jeg går med planer om å bygge en enebolig med 2 utleieenheter i 1. etasje. Hvordan kan jeg løse dette med balansert ventilasjon?
En mulighet er å sette inn tre separate enheter, men dette blir veldig dyrt. Kunne det vært en mulighet å la alt gå i et system? I såfall, hvordan kan dette gjøres i forhold til å ikke bryte brann og lyd?
For å si det sånn, enten det er lov eller ikke, så ville jeg selv installert 3 separate systemer.
En annen ting er at hvis du skal ha felles anlegg for 3 boenheter så blir dette ett stort anlegg som må på plass. Selv har jeg sett over på svensksiden av grensen og funnet ventilasjonsanlegg som er billigere.
Mvh
Kjell
Dersom du skal ha de som gir best varmegjenvinning (rotor eller kammerveksler).
Vil du pga disses konstruksjon, alltid ha noen få % omluft,
Men det største problemet er nok at disse gjenvinner også luftfuktighet. Min erfaring er at via denne fuktgjenvinningen, gjenvinnes også lukt fra fuktig avtrekksluft fra dujing (såpelukt) og fra matlaging.
Dette vil du merke spesielt i vinterhalvåret når kondenseringen i varmeveksleren er høyest.
I ditt tilfelle ville jeg vurdert en mellomløsning, med et rotoranlegg med høy gjenvinningsgrad og temperaturkontroll til din egen del.
Og et felles rimelig kryssveksleranlegg (med lavere gjenvinning) men ingen omluft til de to utleieenhetene.
Dette er ikke uttalesler som fagmann, men basert på egne erfaringer og undersøkelser
men egne anlegg er vel mest brukervennlig da
Kent (Jobber i ventilasjonsbransjen)
Alternativ 1: Felles anlegg: ca. 55 - 60 000
Alternativ 2: 3 separate anlegg: Ca 120-130 000
Men jeg er usikker på hvordan du kan få til lyd og brannkravene.
Høy brannklasse.
Lydkravet er jeg mer usikker på. Det blir fare for noe lydforplantning mellom enhetene.
Et enkelt villavent anlegg for leiligheter koster ca. 14000,- og da kan det også dekke kjøkkenventilator. Ekstrakost for eget anlegg bli da ikke så stor, noe mer kanalføringer blir det.
Leieboere har desverre ofte ikke den samme interessen i å ta vare på boligen som en selveier. Kanskje fordi de er unge og uerfarene, eller rett og slett gir blaffen.
Finnes nok av eksempler på leieboere som har ødelaqt leiligheter ved å droppe lufting og tette lufteluker (gjerne etterfulgt av sutring og anklaging i media over hvor fæl og dårlig leiligheten er).
Et balansert ventilasjonsanlegg, kombinert med presisering i leieavtalen om at ventilene ikke skal justeres på, er den beste forsikringen mot slike problemer
Hvis du lar de to utleiedelene i sokkeletasje ha felles inngang og dele bad, regnes de som to uselvstendige hybler. (Sjekk for sikkerhets skyld med skatteetaten!).
Da kreves det ut fra min oppfatning ikke at de er egen brann/lydcelle. Sjekk med plan- og byggetat!
Selv har jeg kammerveksler fra Ener, men merker ikke noe lukt fra dusj, e.l. Det ville jeg vel ha merket i bl.a. stua hvor friskluften kommer inn hvis omluft var et stort problem.
Ie. når poden reiser bort på skole etc. kan du leie ut rommet fritt.