#11
 5,741     0
Har du eksempel på norske leverandører som anbefaler anlegg uten romtermostater til hus?
Heetgeek er vel ein leverandør som lever av å selge sine løsinger? Heilt klart ein kan gjere det enkelt, men om ein ikkje blir fornøgd er vel det lite poeng i ??

På eit nytt anlegg i dag legg ein opp termostater til alle oppholdsrom, og ein bruker utetemp kompensering sjølv om ein har termostater (når ein har varmepumpe).
Ein stiller kurven inn(utetempkomp) slik at det rommet ein vil har varmest får rett temp. og så bruker termostater til å regulere dei andre.
Eg har ikkje sett et hus med vannbåren varme uten termostater som eg kan huske, to nye hus attmed meg har begge romtermostater i tillegg til utetempkompensering.

Eit soverom er opphaldsrom for barn og dei må ha varme, og bruken av soverom og andre rom varierer med tida.
Å få samme varme i alle rom uten termostater heile tida er kun nokon ein kan drømme om i et hus, det mange varmekilder eit system med "fast" temperatur ikkje klarer å ta hensyn til: solinnstråling, tørketrommel, varme fra kjøkkenutstyr, vedovner, pcer, mykje folk etc.
Ein kan nok stille det inn relativt nøyaktig om ikkje har andre varmekilder i huset, men å aldri kunne enkelt regulere temp. på et rom er jo rimeleg tungvint.

Termostater pr. rom koster fra kr. 1000 i matriell (ein mekanisk termostat + ein aktuator + kabel + 24V strømforsying) (eg sette nett opp nokre kurser som kom på under kr. 500 pr. kurs med matriell fra Ali + norsk 24V strømforsyning).
Trenger ingen sentral eller noko dilldall, kvar kurs er heilt frittstående, i dag bruker ein sikulasjonspumper som slår seg automatisk av når alle kurser er stengt uten behov for bypass eller pumpestyring i sentral, men sjølve varmekilda kan ha krav til sirkulering.


   #12
 15,359     0
Jeg har satt på termostat styring på anlegg som ikke hadde det. Helt bingo med bare ute kompensering.
Men kan hende at det er litt lettere hos TS siden det er sporplater. Da er det ikke like tungt regulerbart.

Men som de fleste skriver, det vanlige er termostater og en eller annen løsning for styring av tur temp ut på varmeanlegget.
   #14
 60     0
Jeg har satt på termostat styring på anlegg som ikke hadde det. Helt bingo med bare ute kompensering.
Men kan hende at det er litt lettere hos TS siden det er sporplater. Da er det ikke like tungt regulerbart.

Men som de fleste skriver, det vanlige er termostater og en eller annen løsning for styring av tur temp ut på varmeanlegget.

Enig. Vi hadde bare utekompensering før, og bingo er riktig ord. Spesielt hvis huset mottar en del solenergi er temperaturen ute en dårlig parameter å styre etter.
Ganske stor forskjell på nødvendig varmetilførsel i stua om det er 2 grader og regn og 2 grader og sol.
Ble noe helt annet med termostatstyring.
   #15
 25,334     Akershus     0
Utekompensering kan være greit for å styre «kildetemperaturen ut fra en varmepumpe for å holde denne lavest mulig. Lav kjeletemperatur og vp får høyere virkningsgrad. Som somstyring av aktuell romtemperatur ville jeg hatt romtermostater.
Signatur
  (trådstarter)
   #16
 786     0
Jeg tenker med bakgrunn i egen bolig. Vi har ingen varmekilde på noe soverom i boligen og har lukkede dører til soverom. Da ligger vi innenfor anbefalt "sovetemp" for både barn og voksne gjennom vinteren. Tørt inneklima(har temp/fukt sensor i alle rom) Vi har en el.ovn på 600w i gangen i underetasje(som stort sett går kontinuerlig) og en på 1800w i oppholdsrom stue, kjøkken i 1 etg. Det er alt. Disse regulerer seg noe på effekt med mill smart plug. De kaldeste dagene i vinter har døgnforbruk på disse to vært totalt 50-55kwh uten hjelp fra sola. Er det sol så kan 1800w ovnen stå avslått i 6-8t.

Det er veldig godt isolert både i kjellergulv, kjellervegg, tak og vegger, nye dører, vinduer osv. Oppholdsrom(åpen stue, kjøkken) får mye oppvarming av solen med store vindusflater men soverom og underetasje er ikke påvirket av dette. Soverom holder en jevn sval temp.

Det var forhandlere av bla daikin og vaillant som mente at dette kunne funke greit uten termostater. Men jeg er åpen for andre forslag slik at dette fungerer bra.

Kan ikke forsvare en daikin/vaillant installasjon på 150.000+ med et varmebehov på 5000kwh når vi også får forutsigbarhet på strømpris ila 2025.

Så det må enten bli en kinapumpe som gjør at luft/vann ikke blir for dyrt, evt tenkte jeg også elkjel.

Håper på innspill fra noen her:)
Har forresten noen vært borti ngenic tune som kobles på varmepumpe/elkjel for smartere styring? Det systemet skal visstnok også ha en sensor som går på lys/sol i tillegg til innetemperatur og utetemperatur