Men så er jeg av den typen som forstår at rørleggeren ikke kan ha absolutt alt i bilen. Uforutsette ting forekommer ofte. Får du en elektriker uten stikkontakter i bilen, ring firmaet og gi beskjed om at du bytter til naboen.
Jeg har lagt merke til at det lokale elektrikerfirma som ser ut til å tjene penger har investert i egne tilhengere (til sine varebiler). Kan det være en sammenheng her? At de kan gi bedre tilbud enn de andre og kaste bort mindre tid på fastpris jobber? Ikke vet jeg hva de har i disse hengerene, men tråden her gir meg jo en mistanke.
Det irriterte meg jo også en smule at jeg måtte låne bort mitt fordi han ikke hadde med seg egnet verktøy. Riktignok er jeg pellementmaker og toolfreak, men egentlig ikke i rørleggerfaget.
Signatur
Det er ikke noe som er umulig. Det er bare en mulighet til å lære noe nytt.
Jeg vet om typen uten verktøy og materiell ja, men det er heller unntaket.
Henger høres fint ut med tanke på materiell, men det må være noe herk å ha den hengende etter bilen overalt hele året. Med en Hiace/Transporter får man plass til det man trenger. Men jeg har ikke hørt om henger som "standardutrustning" i el firma, da kjøper man heller en større bil..?
Når det gjelder dette med materiell i bilen og "servicebil" på regningen, så er det slik jeg ser det to ting vi snakker om.
1. Det ene er udugelige folk som ikke har system og ikke fyller opp når de bruker deler osv. osv. Det tror jeg alle kan være hjertenes enige om er en plage.
2. Det andre er prinsippet om "oppmøtepris", og det har jeg faktisk ingen som helst problemer med. Det er mange bransjer som har en startkostnad, og deretter en stykkpris. Så lenge det reflekterer den reelle kostnadsstrukturen i bedriften, så er det noe jeg forventer og aksepterer uten problem. Blant annet så skal dette betale for at pkt. 1. er i orden.
Signatur
Laftet av tømmer fra en 300 år gammel(?) låve i 1955. Isolert med huntonitt. Neglisjert den siste halve mannsalderen. Overtatt i 2009. Litt å pusle med.
Hvis du skulle gjøre en jobb, ville ikke du fått en innføring i arbeidet som skulle gjøres?
Hva hvis elektriker hentet delene som kunden hadde fortalt han ville ha, kjørte ut og oppdaget at det manglet det ene og det andre? Skulle da kunden betalt for første turen til grossist, retur til kunden, til grossist, til kunden og tilbake til kontoret?
Poenget er at de fleste kundene ER IKKE FAGLÆRTE og har ikke alltid full oversikt over alle de tusen delene som er tilgjengelig!
Og dette med deler i bilen? Tror dere at det er god butikk å ha et jæ lager i bilen? Greit med smådeler, men hva veier egentlig alt utstyret? Kjøre rundt med 1 tonn med verktøy og deler i en HiAce? Lykke til med den! Har HiAce selv og det er ikke veldig behagelig.
Kanskje elektrikerne skal kjøre vogntog med boggiehenger til deg?
Og dette med timepris?
Hva skal frisøren din ha pr time? Jeg betaler 300kr for en klipp som tar 15 minutter. Hva blir timeprisen?
Hva betaler du gladelig pr time når den flotte bilen din skal på verksted?
Hva betaler du hvis du kjører taxi i en halv time?
Hvis dere er så ufattelig forbanna på prisen, så har dere to valg. Flytt til et lavkostland og kos dere der, eller undersøk hele markedet for de beste prisene.
Bruk gjerne 3-4 timer på en ringerunde, kjøp deler fra singapore eller ebay, kjøp inn selv og sitt med ubrukelige, dyre rester etter jobben. Ble plutselig dyrt allikevel, når du heller kunne brukt tiden på din familie. Og restene? De blir kjørt til søppeldyngen om 10 år, når du har gått lei at det tar plass.
Har ikke skjønt hvorfor ikke private benytter NS som avtaler. Her finnes det feks. standarer som regulerer påslaget som kan benyttes. Jeg har benyttet denne standaren til alle mine tilbydere NS 8417:2011. Elektriker og rørlegger var de som ikke ville, men da ble det ikke noen jobb hos meg. Fikk tilbud fra det jeg kaller en seriøse elekrikre og rørleggre. De var åpene med delepriser og time sattser. De vet at jeg vet hva delene koster inn hos dem. Standaren regulerer faktisk påslaget som kan brukes.
<snip> Den allmenne holdningen i befolkningen er at alt er for dyrt, uansett pris.
Det er mulig det, jeg har ikke møtt almenheten i det siste ;) Men hvis vi legger den tanken tilside her på dette forumet, så tror jeg vi kan ha en mye mer konstruktiv debatt. Vi setter som premiss at alle her skjønner at ting koster, og at 1000 Kr/t er en ganske vanlig fakturert timepris i dag. Så får heller de som mener noe annet plumpe uti med det når de må.
Nei, det hele denne saken dreier seg om er på en måte forventninger. Når mine timer ble fakturert til 1200 Kr/t var det noe vi hadde fokus på hele tiden.
Hvis man forventer at noe blir dyrt, og det blir dyrt, ja da er det helt greit. Hvis man forventer at det blir grisedyrt og det bare blir dyrt, ja da blir man glad.
En del håndtverksbransjer har klart å havne i den situasjon at folk forventer at det blir dyrt, men det blir grisedyrt, hver gang.
Særlig utsatt er bransjer hvor selger er profesjonell, mens kjøper kanskje bare skal kjøpe 1 gang, og derfor ikke har mulighet til å justere taktikken etter erfaring.
Så ser håndtverkeren kanskje på feks. databransjen og ser at det å skaffe seg et defacto monopol, eller å gjøre kunden avhengig og deretter sette på skvisen, det er slik det gjøres. Og da er jo alt vel og bra og slik det bør være, eller hva?
Saken er bare den at verden forandrer seg, og Internet gjør at folk kommuniserer og informasjon sprer seg på en helt annen måte en det skjedde for bare 10 år siden. For hver person som poster her på forumet, kan det være 100 som leser. Og det samme for alle andre forumer der ute. Så fester det seg en oppfatning blant almenheten om at håndtverkere er skurker, og bør disiplineres.
Over tid så gir det seg utslag i mer og mer regelvelde, som bare de store firmaene og byråkratene egentlig tjener på. Og så får man konkurranse utsetting fra andre deler av Europa, og generelt minkende støtte fra myndigheter i alle saker av betydning for bransjen. Når den utviklingen skyter fart, så er det for sent å skru på sjarmen.
Signatur
Laftet av tømmer fra en 300 år gammel(?) låve i 1955. Isolert med huntonitt. Neglisjert den siste halve mannsalderen. Overtatt i 2009. Litt å pusle med.
Problemet her er ikke kostnaden i seg selv, men at man lurer folk med en ullen prispolitikk.
Som tidligere nevnt, se rundt deg. Dette finner du i hverdagen.
Andre gjør det, derfor er det greit? Har det sett hvor mange ganger ryan-air kommer i klinsj med forbrukerombude, og hvor mange folk som misliker ryan air? Er dette noe å trakte etter? Forsvarer du virkelig å lure kundene fordi andre også driver med det samme?
Forskjellen er at man går til en butikk for å kjøpe en vare, og prisen er klar, til håndverkere går man for å kjøpe en tjeneste, og prisen er ullen. Tror du virkelig folk går til elektrikere for varene sin del? Nei, de kommer ditt for å få kompetent arbeidskraft. Jeg tok det opp med forrige firma jeg brukte som drev på med dette, jeg ble møtt med ett skuldertrekk og "vi må da tjene penger". Jeg kan rett og slett ikke skjønne hvorfor bransjen tror de er tjent med dette. Den allmenne holdningen i befolkningen er at man blir lurt, er det virkelig bra at kundene tenker dette? Det er jaggu bra dyrt å kjøpe mine tjenester også, men det er ihvertfall en klar og tydelig pris, og alle utgifter viderefaktureres uten påslag.
Er prisen på en bil klar? Jeg trenger ingen kompetanse (selger) for å velge bil, det klarer jeg selv.
Den allmenne holdningen i befolkningen er at alt er for dyrt, uansett pris.
Det er nok mange som synes det er dyrt uansett, men det er noe man aksepterer, eller ikke gjør jobben. Det mange derimot irriterer seg kraftig over, og som man faktisk kan hindre er at man rett og slett blir forsøkt lurt med priser.
Hvis dere er så ufattelig forbanna på prisen, så har dere to valg. Flytt til et lavkostland og kos dere der, eller undersøk hele markedet for de beste prisene.
Bruk gjerne 3-4 timer på en ringerunde, kjøp deler fra singapore eller ebay, kjøp inn selv og sitt med ubrukelige, dyre rester etter jobben. Ble plutselig dyrt allikevel, når du heller kunne brukt tiden på din familie. Og restene? De blir kjørt til søppeldyngen om 10 år, når du har gått lei at det tar plass.
Problemet er ikke timeprisen, problemet er at man stpre utgifter i tillegg til timeprisen. Jeg har kjøpt deler selv til jobber, og selv om det ble noen rester, så ble det ikke "dyrt allikevel", jobben ble bel omtrent halve prisen. Jeg kunne gjerne ha sluppet å kjøpe deler, men den vanvittige prispoltikken gjør innsparingen enorm, derfor gjør jeg det. Det er bransjen selv som sitter med nøkkelen til at folk velger bedre utstyr og ikke kjøper selv, inntil de gjør noe med det, kan de bare slutte å klage over det.
Mener han at elektrikerens fortjeneste på delene skal deles på antall timer som ble utført (fakturert) og tillegges "timelønnen"? Har vel ikke hørt om noen andre firmaer eller bransjer som videreselger delene uten et påslag og kun solgt timene!?!
Så hvis jeg skal sammenligne med min jobb/bransje, så kan jeg risikere å fakturere en "timelønn" på 5.000,- da.... Fordi vi leier ut materiell som vi monterer og demonterer for kunde. Det kan være leiemateriell for 500.000,- som vi bruker 100 timer på jobben. Vi har jo ikke "kjøpt inn" noe, bare brukt ting vi har "liggende" så da er jo hele fortjenesten lønn....
Nå er du ute på helt feil jorde. Jeg påstår ikke at en hvilken som helst forretningsmodell uten videre kan regnes om til en annen. Å dra parallell fra utleie av kapitalvarer til en håndtverker som også leverer varer, det blir så klart helt tullete. Den styggeste stråmannen jeg har sett på en stund for å si det slik :)
Nå har jeg fått svar fra min elektriker, og han innrømmer gladelig at den reelle timeprisen deres ligger på 900 Kr/t.
Saken er vel at det har gått en slags "inflasjon" i å konkurrere på en fiktiv timepris. Et firma som ville konkurrere med en reell timepris ville måtte gå ut og aktivt "utdanne" almenheten om resten av bransjens praksis med materiell. Et slikt firma hadde nok blitt kraftig uglesett av resten av bransjen, og måttet tåle mye tyn, og det er langt ifra sikkert at de hadde vunnet så mye på det heller, tvert i mot.
Vi må vel kanskje dithen at de fleste kjøper drittmateriell selv, før noen i bransjen tør gjøre noe med det.
Realistisk sett kommer vel bransjen heller til å lobbyere for å forby delesalg til privatpersoner.
Signatur
Laftet av tømmer fra en 300 år gammel(?) låve i 1955. Isolert med huntonitt. Neglisjert den siste halve mannsalderen. Overtatt i 2009. Litt å pusle med.
Jeg har lagt merke til at det lokale elektrikerfirma som ser ut til å tjene penger har investert i egne tilhengere (til sine varebiler).
Kan det være en sammenheng her? At de kan gi bedre tilbud enn de andre og kaste bort mindre tid på fastpris jobber?
Ikke vet jeg hva de har i disse hengerene, men tråden her gir meg jo en mistanke.
Det irriterte meg jo også en smule at jeg måtte låne bort mitt fordi han ikke hadde med seg egnet verktøy. Riktignok er jeg pellementmaker og toolfreak, men egentlig ikke i rørleggerfaget.
Henger høres fint ut med tanke på materiell, men det må være noe herk å ha den hengende etter bilen overalt hele året. Med en Hiace/Transporter får man plass til det man trenger. Men jeg har ikke hørt om henger som "standardutrustning" i el firma, da kjøper man heller en større bil..?
1. Det ene er udugelige folk som ikke har system og ikke fyller opp når de bruker deler osv. osv.
Det tror jeg alle kan være hjertenes enige om er en plage.
2. Det andre er prinsippet om "oppmøtepris", og det har jeg faktisk ingen som helst problemer med. Det er mange bransjer som har en startkostnad, og deretter en stykkpris. Så lenge det reflekterer den reelle kostnadsstrukturen i bedriften, så er det noe jeg forventer og aksepterer uten problem. Blant annet så skal dette betale for at pkt. 1. er i orden.
Neglisjert den siste halve mannsalderen. Overtatt i 2009. Litt å pusle med.
Hvis du skulle gjøre en jobb, ville ikke du fått en innføring i arbeidet som skulle gjøres?
Hva hvis elektriker hentet delene som kunden hadde fortalt han ville ha, kjørte ut og oppdaget at det manglet det ene og det andre? Skulle da kunden betalt for første turen til grossist, retur til kunden, til grossist, til kunden og tilbake til kontoret?
Poenget er at de fleste kundene ER IKKE FAGLÆRTE og har ikke alltid full oversikt over alle de tusen delene som er tilgjengelig!
Og dette med deler i bilen? Tror dere at det er god butikk å ha et jæ lager i bilen? Greit med smådeler, men hva veier egentlig alt utstyret? Kjøre rundt med 1 tonn med verktøy og deler i en HiAce? Lykke til med den! Har HiAce selv og det er ikke veldig behagelig.
Kanskje elektrikerne skal kjøre vogntog med boggiehenger til deg?
Og dette med timepris?
Hva skal frisøren din ha pr time? Jeg betaler 300kr for en klipp som tar 15 minutter. Hva blir timeprisen?
Hva betaler du gladelig pr time når den flotte bilen din skal på verksted?
Hva betaler du hvis du kjører taxi i en halv time?
Hvis dere er så ufattelig forbanna på prisen, så har dere to valg. Flytt til et lavkostland og kos dere der, eller undersøk hele markedet for de beste prisene.
Bruk gjerne 3-4 timer på en ringerunde, kjøp deler fra singapore eller ebay, kjøp inn selv og sitt med ubrukelige, dyre rester etter jobben. Ble plutselig dyrt allikevel, når du heller kunne brukt tiden på din familie. Og restene? De blir kjørt til søppeldyngen om 10 år, når du har gått lei at det tar plass.
Jeg har benyttet denne standaren til alle mine tilbydere NS 8417:2011. Elektriker og rørlegger var de som ikke ville, men da ble det ikke noen jobb hos meg.
Fikk tilbud fra det jeg kaller en seriøse elekrikre og rørleggre. De var åpene med delepriser og time sattser. De vet at jeg vet hva delene koster inn hos dem. Standaren regulerer faktisk påslaget som kan brukes.
Det er mulig det, jeg har ikke møtt almenheten i det siste ;)
Men hvis vi legger den tanken tilside her på dette forumet, så tror jeg vi kan ha en mye mer konstruktiv debatt.
Vi setter som premiss at alle her skjønner at ting koster, og at 1000 Kr/t er en ganske vanlig fakturert timepris i dag.
Så får heller de som mener noe annet plumpe uti med det når de må.
Nei, det hele denne saken dreier seg om er på en måte forventninger.
Når mine timer ble fakturert til 1200 Kr/t var det noe vi hadde fokus på hele tiden.
Hvis man forventer at noe blir dyrt, og det blir dyrt, ja da er det helt greit.
Hvis man forventer at det blir grisedyrt og det bare blir dyrt, ja da blir man glad.
En del håndtverksbransjer har klart å havne i den situasjon at folk forventer at det blir dyrt, men det blir grisedyrt, hver gang.
Særlig utsatt er bransjer hvor selger er profesjonell, mens kjøper kanskje bare skal kjøpe 1 gang, og derfor ikke har mulighet til å justere taktikken etter erfaring.
Så ser håndtverkeren kanskje på feks. databransjen og ser at det å skaffe seg et defacto monopol, eller å gjøre kunden avhengig og deretter sette på skvisen, det er slik det gjøres. Og da er jo alt vel og bra og slik det bør være, eller hva?
Saken er bare den at verden forandrer seg, og Internet gjør at folk kommuniserer og informasjon sprer seg på en helt annen måte en det skjedde for bare 10 år siden. For hver person som poster her på forumet, kan det være 100 som leser. Og det samme for alle andre forumer der ute. Så fester det seg en oppfatning blant almenheten om at håndtverkere er skurker, og bør disiplineres.
Over tid så gir det seg utslag i mer og mer regelvelde, som bare de store firmaene og byråkratene egentlig tjener på. Og så får man konkurranse utsetting fra andre deler av Europa, og generelt minkende støtte fra myndigheter i alle saker av betydning for bransjen.
Når den utviklingen skyter fart, så er det for sent å skru på sjarmen.
Neglisjert den siste halve mannsalderen. Overtatt i 2009. Litt å pusle med.
Andre gjør det, derfor er det greit? Har det sett hvor mange ganger ryan-air kommer i klinsj med forbrukerombude, og hvor mange folk som misliker ryan air? Er dette noe å trakte etter? Forsvarer du virkelig å lure kundene fordi andre også driver med det samme?
Det er nok mange som synes det er dyrt uansett, men det er noe man aksepterer, eller ikke gjør jobben. Det mange derimot irriterer seg kraftig over, og som man faktisk kan hindre er at man rett og slett blir forsøkt lurt med priser.
Problemet er ikke timeprisen, problemet er at man stpre utgifter i tillegg til timeprisen. Jeg har kjøpt deler selv til jobber, og selv om det ble noen rester, så ble det ikke "dyrt allikevel", jobben ble bel omtrent halve prisen. Jeg kunne gjerne ha sluppet å kjøpe deler, men den vanvittige prispoltikken gjør innsparingen enorm, derfor gjør jeg det. Det er bransjen selv som sitter med nøkkelen til at folk velger bedre utstyr og ikke kjøper selv, inntil de gjør noe med det, kan de bare slutte å klage over det.
Nå er du ute på helt feil jorde.
Jeg påstår ikke at en hvilken som helst forretningsmodell uten videre kan regnes om til en annen.
Å dra parallell fra utleie av kapitalvarer til en håndtverker som også leverer varer, det blir så klart helt tullete.
Den styggeste stråmannen jeg har sett på en stund for å si det slik :)
Nå har jeg fått svar fra min elektriker, og han innrømmer gladelig at den reelle timeprisen deres ligger på 900 Kr/t.
Saken er vel at det har gått en slags "inflasjon" i å konkurrere på en fiktiv timepris.
Et firma som ville konkurrere med en reell timepris ville måtte gå ut og aktivt "utdanne" almenheten om resten av bransjens praksis med materiell. Et slikt firma hadde nok blitt kraftig uglesett av resten av bransjen, og måttet tåle mye tyn, og det er langt ifra sikkert at de hadde vunnet så mye på det heller, tvert i mot.
Vi må vel kanskje dithen at de fleste kjøper drittmateriell selv, før noen i bransjen tør gjøre noe med det.
Realistisk sett kommer vel bransjen heller til å lobbyere for å forby delesalg til privatpersoner.
Neglisjert den siste halve mannsalderen. Overtatt i 2009. Litt å pusle med.