4,075    16    5  

Valg av tak for selvbyggere - legge takstein selv?

 29     1
Vi skal bygge en bolig med takareal på 130 kvm og vinkel på 28% i sommer på fjellet. Pga reguleringsbestemmelsene kan vi ikke bruke shingel. Torv, takstein eller tre kan brukes ihht til reguleringsplan. Takstolene er dimensjonert for torv, så vekt er ikke noe problem.

Vi har et stramt budsjett og liten erfaring med taklegging. I tillegg har vi et ønske om minst mulig vedlikehold av taket.

Er det noen her som har erfaring med legging av takstein? Hvor vanskelig er dette og hvor lang tid tar det?


   #1
 3,083     Gol     1
Jeg har ikke erfaring med og legge taksten men det er en veldig enkel sak, det man må være veldig nøye med er lektingen.
Når man har fått gjort den er det bare og begynne og legge utover.
Følg monteringsveilednig nøye.
Det er godkjent med 30x048 lekter men jeg vil anbefale dere og legge 36x048.
Sjelden det kommer fukt innunder så man kan fint bruke ubehandlet treverk. Evt bruk impregnert på sløyfene.

Nå på vårparten pleier det alltid være kampanje på takstein. Evt spør oss om et tilbud på dette og vi kan levere det ferdig heiset opp på taket ditt:) enkelere kan det ikke gjøres Smile

Signatur
   #2
 5,432     Akershus     1
Merkelig reguleringsplan som ikke tillater shingel, som i mange tilfeller kopierer en av de mest benyttede taktekkinger på garder og setere rundt omkring, nemlig takskifer. Kan dette virkelig stemme? Icopal har til og med en shingel som etterligner tungeskifer og heter Valdres.

Forøvrig synd at budsjettet ikke tillater torv, som er noe av det peneste takmateriell som finnes. Det er dessverre også noe av det dyreste, om man ikke har tilgang til rimelig torv.

Takstein er ikke vanskelig å legge, man må bare være veldig nøye med inndeling av lekter. Taksteinprodusentens leggeanvisning pleier å være grei å følge. Inndeling av lekter kan gjøres med tilkappet lektebit som mal i tillegg til oppsnoring av retningen, kan ikke bli feil hvis dere sjekker avstanden regelmessig.

Jeg vil anbefale dere å kjøpe en rimelig vannkjølt flisekutter til sideveis kapping av steinene der dette trengs, veldig kontrollert og støvfri kapping.

Når lektingen er utført er resten ren sjauing og lego. Vi la nytt tak på en hytte ifjor, riktignok under halve takflaten deres, selve steinutleggingen foretok min kone, jeg var sjauer.

Som med mange andre ting er det tilbehøret som ofte koster, ikke se dere blinde på kvm prisen på steinen. Det kommer mye i tillegg som er spesialtilpasset den steinen dere velger, lufting i møne, mønestein. eventuell gavlstein, luftehatter m.m., ofte ganske kostbare ting.
  (trådstarter)
   #3
 29     1
Byggesettprodusenten mente at vi måtte ha sveiset duk på taket under torva. Dette koster alene nesten 50 000kr, og torv ble da en del dyrere enn budsjettet tillatter. Men vi ser også at Isopal og lignende produsenter selger duk andre løsninger som kommer på godt under halvparten.

Hvor mange dager brukte dere på å legge og kutte stein etter at lektingen var gjort?
   #4
 1,570     Sunnmøre     1
som nevnt, rart at shingel ikkje er lov på ei hytte på sætra...
Nøye opplekting, og merkestrekar etter leggeanvisning, ofte tredje kvar stein, slik du fe lagt dei på linje. Somsagt, les leggeveiledninga, nederste steinrasta har fast mål, slik dei stikker litt utføre skvettjernet. Resten av taket deler du inn slik lekteavstanden verte lik frå lekt nr 2 og opp til siste lekt før mønekammen.
Å legge ut stein gjeng veldig fort, spesielt om ditte er eit likt tak på begge side, uten noken takoppløft eller arker e.l...Med ein gong du må begynne å kappe til stein, som i sløysar, mot skottrenne osv så gjeng tida
Signatur
   #5
 5,432     Akershus     0
Det som er slitsomt med steinlegging er sjauing og den uvanlige arbeidsstillinga. Jeg vil tro at dere legger mesteparten av taket på en helg om dere får litt hjelp av familie/venner. Kona insisterte på at vi skulle legge alt i løpet av dagen, når hun så hvor lett det gikk.

Som wallace sier, går det mye tid ved tilkapping av gradrenner ved vinkler og utstikk. Har dere kun et vanlig saltak er det ren plankekjøring....eh...steinkjøring.

Med takvinkel 28 grader vil ikke jeg tro det er behov for sveiset duk. Jeg har hatt torv på et tilsvarende hyttetak i 25 år med platon grunnmurplate over underlagspapp. Ingenting som tyder på at dette er for dårlig og har vært en anbefalt løsning i årevis.

Det er allikevel ingen billig løsning, en god del dyrere enn rimeligste takstein.
  (trådstarter)
   #6
 29     0
Da har vi fått tilbud på torvtak med plater istedenfor sveiset duk. Totalpris inkludert torv er det samme som for sveist duk alene om vi går for platene.

   #8
 25,359     Akershus     0
Hva skjer med snø om vinteren? Veldig greit med tak som måker seg selv.

Det innebærer platetak eller bordtak. Skifertak er mulig, men dyrt, og en bør bruke moderne tykkere stein. Gammel Vossaskifer tåler dårlig takras.

Høres ut til at de tillater bordtak, men ikke shingel. Pussig. Etter noen år er et bordtak "hvitt" og lyser opp i lendet, mens shingelen fortsetter å se ut som et mosegrodd skifertak.

Signatur
   #9
 1,570     Sunnmøre     0
skal du kjøpe eldre skifarstein vil eg anbefale alta skifer. Sterkare.
Signatur
   #10
 5,432     Akershus     0
Tak som måker seg selv kan være en belastning om man har gangvei eller inngangsparti på den siden snøraset kommer.

Da er det bedre å bruke nymotens snøfjernere før snøen pakker seg og blir for tung.

F.eks denne. http://www.avalanche.as/

Forøvrig tåler et torvtak adskillig mer tråkking enn et skifertak og er antagelig det sikreste å ferdes på om man ikke velger et shingeltak.