Hvis rommet heretter primært skal brukes som vaskerom så er det søknadspliktig bruksendring som Ebe sier. Dersom du derimot bare setter inn vaskemaskin uten større endringer så kan du sikkert argumentere for at det fortsatt er et teknisk rom.
Årsaken til at bruksendringer er søknadspliktige er for at kommunen skal kunne avgjøre om endret bruk medfører nye krav til rommet. Dersom rommet allerede har sluk og jordet stikk med jordfeilbryter så er vel de viktigste kravene allerede dekket uansett.
Dersom du ikke søker bruksendring kan du selvfølgelig ikke kalle rommet for vaskerom når du engang selger boligen. Ellers er det ingen praktiske konsekvenser av å ikke søke.
Det er vel først og fremst det eg tenker på, når eg en gang i fremtiden selger boligen så vil det vel verdimessig vere en fordel å få det godkjent som vaskerom. Sluk og jordet stikk er der. Våtromsbelegg vil vere der. Spørsmålet er vel egentlig hva som må til av ventilasjon og behandling av vegger. I dag er det kun en vanlig ventil i veggen, bakveggen ligger for det meste under bakkenivå. Innerveggen der er kun betong i dag, det samme er ene sideveggen. Den andre sideveggen er sponplater, og veggen der døren er er spon. Selve rommet er på rett under 4m2.
Det er jo nettopp logikk som ligger bak søknadsplikten. Det er forskjellige krav til tilleggsdel og hoveddel. Da hadde det vært rart om man senere kunne bare byttet bruken av rommet fra tilleggsdel til hoveddel uten at kravene ble vurdert på nytt. At noe er søknadspliktig er jo ikke det samme som om det er ulovlig.
Hva folk faktisk bruker rommet til, får være opp til folk selv om de vil bryte loven eller ikke.
Fra 1.1.2012 er følgende byggearbeider ikke lenger søknadspliktige:
Fullstendig ombygging av våtrom i eksisterende bygg innenfor en bruksenhet. Bygging av nytt våtrom i eksisterende bygg innenfor en bruksenhet. Bygging av våtrom i nytt tilbygg hvor verken samlet bruksareal eller bebygd areal for tilbygget er over 50 m2 og hvor tilbygget ikke skal brukes som selvstendig bruksenhet. Ombygging og nybygging av flere våtrom i forskjellige bruksenheter (f. eks. i blokker) så lenge arbeidene ikke berører skille mellom bruksenhetene (at brannskillene ikke brytes). Brannskille anses som brutt når konstruksjonens brannmotstand blir mindre enn minimumskravene i byggteknisk forskrift. Eksempler på arbeider som normalt ikke bryter brannskille er:
Fliser, panel og annen kledning som er lagt på en vegg i tillegg til gipsplater o.l. Flis, støp og varmekabler som er lagt oppå et betongdekke Skifte av sluk i betongdekke med innstøpt avløpsrør
Skifte av sluk i etasjeskiller av tre mellom boenheter/brannceller vil i de aller fleste tilfelle medføre at brannskillet brytes
Det er korrekt at det å etablere bad er fritatt for søknadsplikt, så det er ikke det i seg selv som er søknadspliktig. Det er bruksendringen av boden som er søknadspliktig.
Det er vel først og fremst det eg tenker på, når eg en gang i fremtiden selger boligen så vil det vel verdimessig vere en fordel å få det godkjent som vaskerom.
Sluk og jordet stikk er der. Våtromsbelegg vil vere der.
Spørsmålet er vel egentlig hva som må til av ventilasjon og behandling av vegger.
I dag er det kun en vanlig ventil i veggen, bakveggen ligger for det meste under bakkenivå. Innerveggen der er kun betong i dag, det samme er ene sideveggen. Den andre sideveggen er sponplater, og veggen der døren er er spon. Selve rommet er på rett under 4m2.
Det må jo være LITT logikk før man blir drept av paragrafene!!!!
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Hva folk faktisk bruker rommet til, får være opp til folk selv om de vil bryte loven eller ikke.
Fra 1.1.2012 er følgende byggearbeider ikke lenger søknadspliktige:
Fullstendig ombygging av våtrom i eksisterende bygg innenfor en bruksenhet.
Bygging av nytt våtrom i eksisterende bygg innenfor en bruksenhet.
Bygging av våtrom i nytt tilbygg hvor verken samlet bruksareal eller bebygd areal for tilbygget er over 50 m2 og hvor tilbygget ikke skal brukes som selvstendig bruksenhet.
Ombygging og nybygging av flere våtrom i forskjellige bruksenheter (f. eks. i blokker) så lenge arbeidene ikke berører skille mellom bruksenhetene (at brannskillene ikke brytes).
Brannskille anses som brutt når konstruksjonens brannmotstand blir mindre enn minimumskravene i byggteknisk forskrift. Eksempler på arbeider som normalt ikke bryter brannskille er:
Fliser, panel og annen kledning som er lagt på en vegg i tillegg til gipsplater o.l.
Flis, støp og varmekabler som er lagt oppå et betongdekke
Skifte av sluk i betongdekke med innstøpt avløpsrør
Skifte av sluk i etasjeskiller av tre mellom boenheter/brannceller vil i de aller fleste tilfelle medføre at brannskillet brytes