Flott hus og flott utsikt! Kan anbefale Shiedel Solid vent pipe. Satt akkurat opp en slik på nesten 9 meter. Gjort på en halv dag. Enkel og lett pipe. Jeg valgte den på 40x40.
ja vi har utvidet huset og har tegnet om både sokkel og 1 etasjen. Har tegnet om vinduene, altan løsningen og gjort en god del endringer med bæringen i huset (økt tykkelsen på bjelkelagene slik at huset skal tåle det økte spennet som blir ved at vi økte både lengde og bredden). Huset er nå 11,8 meter x 8,2 meter.
Økingen kostet oss ca 300-350 000 i rene kroner og øre, men gav oss muligheten til å få 4 gode soverom (ingen er under 13 kvadrat), to funksjonelle bad, 16 kvadrat kjøkken og en stor stue. :)
Kan trygt anbefale deg å bruke nordic systemet til muren, men dersom det blir veldig fuktig etter elementene er kommet opp, så må du huske å dekke til fra toppena av platene og til bunnen med plastikk, slik at vannet ledes utenfor. Gipsen løses opp dersom platene blir stående for mye med vann som renner over dem. Vi har slammet uvendig og det gir god sikring mot vann, mens på innsiden har vi lagt plastiskk. :)
plantegninger har jeg bare i papirutgave og de er i A2 format så er meget vanskelig å få scannet også.
Da er det en stund siden jeg har skrevet her, så er på tide med en liten oppdatering til dere som følger prosjektet vårt. :)
Som bildet under viser så er nå taksperrene kommet opp. Det er også kommet opp ståldrageren som holder mye av vekten og gir stabilitet til sperrene.
Vi ble i overkant av en uke forsinket siden stormen Berit valgte å komme på et meget ugunstig tidspunkt for oss. Taksperrene kunne ikke løftes opp i det været som ble og da stormen hadde passert ble det problematisk å få tak i kranbil i følge leverandøren vår (systemhus). Det ble gjort 3 forsøk på å få sperrene opp i løpet av den uken som forsinket oss, hvor alle måtte avbrytes siden det ble for mye vind. :(
Asfaltplatene er nå kommet (vises ikke på bildet), men er ikke begynt satt opp på bygget. Planen var å få det tett før jul, men det skal nok holde hardt slik det er nå.
Vi har også falt ned på Shiedel som pipe, men søknaden om å få lov å sette opp pipen selv er ikke enda på plass. Pipen kan uansett ikke monteres før materialen som ligger i sokkelen blir flyttet.
Da er huset tett! En milepæle er nådd :D Huset har nå fått opp asfaltplatene på alle veggene og su taket er kommet opp. I morgen blir vinduene montert, så når 23 Desember kommer (juleferie for snekkerlaget) så skal det være så tett at det er mulig å sette på en byggtørke for for tørket opp fuktighet som har satt seg i veggplater og gulvplater i perioden nå hvor det ikke var tett.
Vi har avlevert dram til snekkeren for å markere at det er tett hus. :) Har også satt strøsand på bygget, for er mye is og er glatt rundt omkring.
Ja da er det nye bilder på tur. Stormene Cato og Dagmar gjorde så godt de kunne for å ødelegge for oss, men litt ekstra sikring (2,5 times jobb på julaften formiddag) gjorde at bygget har stått støtt uten noen ødelagte plater eller rifter i fuktsperren. Som dere ser så er det fuktsperre rundt hele huset nå. Vinduer (alle untatt 1 lite vindu i bakkant av huset) er på plass. Balkongdørene er også på plass, men er umulig å få åpnet siden de tar i stilasen i ørerkant.
Som en del av sikringen til jul for disse nevnte julestormene, så ble det laget en provisorisk løsning for å tette døråpningen der utgangsdøren egentlig skal stå. Av en eller annen grunn ble ikke byggedør levert fra systemhus når den skulle, og å ha det åpent med tanke på døråpningen der i de stormkastene som ble, det hadde medført mye snø, regn, hagel og skjit inn i bygget.
Å få tettet denne åpningen var derfor en meget høyt prioritert oppgave for oss, og i all beskjedenhet - en oppgave vi løste på fortreffelig vis. ;D
Rett over nyttår blir det pipemuring som er første post på programmet. Pipa har vært et lite mareritt å få organisert, for det er en oppgave vi tenkte å ta selv, men etter nye regler må man da søke for å få lov til å sette den opp. Denne søkebehandlingen har tatt fryktelig lang tid, og etter mange purringer fra oss så er det nå trolig blitt gjort, men det må selvsagt sjekkes opp og i mente slik at vi ikke står med skjegget i postkassen når vi starter med det.
Å mure på vinteren er jo også en liten utfordring, så her har pappa tenkt ut en løsning med å lage rom i rommet, hvor en vifteovn sørger for at det ikke er minusgrader. Hørtes veldig lurt ut og er trolig fult mulig å gjennomføre.
Dette blir nok siste posten i 2011, så benytter muligheten til å ønske et fortreffelig godt nyttår til alle som leser dette.
Da er skikkelig byggedør kommet på plass og huset er nå varmt og godt innveldig. En byggtørke står og blåser varmluft og sørger for sirkulering i sokkelen. Det smelter isen som har blitt av snø som har smeltet av presenninger, materialer og annet som har blitt båret inn for å ikke stå ute i snø og vær. Isen er nå blitt til små vann dammer som igjen fordamper. snekker har tettet trappehullet med en presenning, så dette begynner å se bra ut.
På selve bygget er nå takstoler for tak over inngangsparti og altan kommet opp. Vinduene er tette etter at vindsperren er limt på plass med stor nøyaktighet. Meget fornøyde med den jobben som er gjort der. :)
Pipe er nå bestilt, ble en Shiedel Solid Vent 40 pipe på oss. Vedovn er også bestilt, en Morsø. Dansk kvalitet og meget stilig. Blir som et møbel i seg selv Ovnen er på 10 kw, så den bør varme godt i stuen når den tiden kommer.
Systemhus har sendt søknad for oss, slik at vi skal kunne sette opp pipen selv. Montering av ovnen har vi bestilt en murermester fra Varmefag til å gjøre for oss. Han tar da ut hull til avgass og til tilluft og monterer ovnen.
legger ut et par bilder av husets fasade slik det nå ser ut.
Da er pipe-elementer kommet i hus etter mange timer med bæring på fredag ettermiddag og kveld. Elementene har vært lagret ute på et lager i Trondheim, og var følgelig fulle av is og snø, så det var behov for å få dem inn under tak og å få smeltet vekk alt som ikke burde være der. Elementene og indre rør (avgass elementer) er nå satt hver for seg slik at det blir maksimalt med luft gjennomstrømming av byggtørken som gjør jobben for å tine vekk snøen og isen. Elementene skal komme opp i "romtemperatur" før de er mulige å jobbe med for et godt resultat. Det er i alle fall tommelfinger regelen som alle som har murt slik før sier man må følge.
Som nevnt tidligere i denne bloggen, så er det fult mulig å mure pipe selv om det er minusgrader ute, men man må da lage seg et rom inne i rommet, hvor det er temperatur over på pluss siden. Når pipen er ferdig murt kles den med presenning hvor en vifte sprer varmluft inn mot bunnen, slik at den varmeluften stiger til værs inne i presenningen og dermed holder temperaturen på pluss siden mens det tørker.
Vi venter på godkjenning fra kommunen til å få lov til å montere pipen selv, men det er nok trolig at vi setter igang i løpet av denne uken. Skal bli godt å få dette gjort :)
Legger ut bilde av pipe-elementene som står til avtining. Legger også ut bilder av ovnen (bildene er hentet fra nettet da vi naturlig nok ikke har fått ovnen selv enda).
Er en Morsø S50-40 vi har valgt oss. Vi blir å få den med rør på baksiden, da ingen av oss likte toppmontert rør. Det ødela litt av stilen vi er ute etter.
Da er pipen godt igang. Vi har vært heldige med været, med bare minus 1 til minus 5 grader ute, greide vi å få til pluss 5-8 grader inne i "teltet" vi laget for å kunne mure. På mørtel, lim og instrukser for pipen så står det at optimal temperatur for å mure fra pluss 5 til pluss 18 grader.
Vi begynte jobben med å feste rettesnorer fra loftet og ned til 1 etasjen. Dette gav oss mulighet til å justere hvor pipen måtte komme opp for å komme mellom bjelkelaget. Det er trangt mellom bjelkene på loftet (taksperrene) akkurat der pipa skal opp, og det skyldes jo at det er dobbelt bjelkelag for å sikre at bæringen er god nok selv om vi kommer opp med en pipe der. Etter at vi fikk justert hvor åpningen for pipen måtte bli, så fant vi hvor vi måtte ta hull i 1.etasjen for å komme riktig opp med pipen gjennom etasjeskillet.
Det første elementet ble murt en såle på mellom 1 og 2 cm, slik at vi kunne justere elementet i vater alle veier. Elementet ble så fylt helt opp i det indre "røret" med kompakt og relativt tørr betongmasse. Dette fikk stå og herde en natt (noe over 12 timer) før vi kunne sette opp resten av elementene.
Vi skal opp med 44-45 elementer for å komme ca 10 meter opp for å komme de nødvendige 1,2 metrene over taket ute. Av 10 meter har vi nå kommet opp ca 6,5 meter. Vi har kommet gjennom etasjeskillet i 1.etasjen og et element over etasjeskillet på loftet. Pipen er stivet av i begge etasjeskillene med planker som ligger inntil pipen på alle 4 sider. Dette sikrer at dersom man er uheldig og kommer borti pipen, så holder den seg på plass mens den herder ferdig.
Pipen er i vater hele veien opp, og av 1,5 cm å gå på alle veier, så fikk vi 4 millimeter forskyvning på det meste fordi elementene ikke er helt 100% identiske og ikke helt i plane i kantene. Vi har justert det inn mot etasjeskillene slik at det er 100% gjennom disse. Siden pipen skal pusses så vil de 0,4 millimetrene bli til 0 millimeter, for med pusset kan vi få en 100% flate på hele pipen.
Legger ut noen bilder av muringen. Har hatt fantastisk god hjelp av min far og en meget god kompis.
Da er decra tak kommet opp på fasadesiden av huset og det ble bare kjempe bra. Snekkerene er fornøyde og er meget positive til både fargevalg og vinkel på taket. Vi (byggherre med samboer) er også super fornøyde med valget vi har gjort.
Er vanskelig å legge ut bilder som viser taket i sin prakt, men jeg har tatt et fra avstand som fanget noe av intrykket i alle fall
I dag har jeg plukket ut takstige-systemet som skal opp. Og vi har fått levert feier plattformen, så nå er det egentlig klart for å komme opp med pipa ovenfor taket også. Dersom været blir ok i helgen så gjør vi et forsøk på å få jobben gjort.
Da er endelig pipa kommet over tak slik den skal være. Den blir ca 90 cm over mønet når dekra er lagt på lektene på taket. Kravet er minst 80 cm, så da er vi over den magiske grensen. For å unngå for mye vind i mot pipa så er det bra at den ikke blir for høy også.
Vi har stivet av pipa godt i bjelkelaget (taksperrene) før under taket og det er satt ned 4 armeringsjern. Vi valgte å fylle alle 4 hull med både jern og betong, selv om kravet bare er 2 av 4 hull. Ønsker å gjøre pipa så sterk som mulig, for det er ikke noe særlig om pipa plutselig skulle knekke i en uværsdag her i nord.
Pipa ble 9,90 meter fra nederste element og til toppen, og det er da ikke regnet med beslaget som også blir å bygge noen ekstra cm. Den er nå kledd med tre presenninger for å beskytte pipa mot nedbør og kulde mens den herder. en 2000W byggtørke er satt på maks effekt og rettet direkte mot feieluka nede i sokkelen. Det vil presse varmluft opp hele pipen og ut på taket. Dette vil sikre at herde temperaturen på pipa blir på pluss siden av gradestokken. :)
Neste som skal gjøres er å få på dekra på taket og å få på beslagene rundt den herdede pipen. Trolig er taket og beslag på plass i løpet av uken vi nå starter på. :)
Jeg kan trygt anbefale Shiedel som pipe til alle som lurer på hvilken pipe som skal velges. Elementene er godt konstruerte. Røykerør er festet godt i pipa siden det både legges fugemasse i nedre og øvre kant, og isolasjon legges tett rundt røret og klemmer og kiler elementet fast mot ytter elementet. Pipa svaier litt når den blir høy og ikke er ferdig herdet, så det er helt nødvendig å stive av i etasjeskillene og også gjerne med støtte planker langs pipa dersom dette er mulig. Pipa blir betydelig mer stabil når armeringsjern og betong er på plass.
Kan anbefale Shiedel Solid vent pipe. Satt akkurat opp en slik på nesten 9 meter. Gjort på en halv dag. Enkel og lett pipe. Jeg valgte den på 40x40.
ja vi har utvidet huset og har tegnet om både sokkel og 1 etasjen. Har tegnet om vinduene, altan løsningen og gjort en god del endringer med bæringen i huset (økt tykkelsen på bjelkelagene slik at huset skal tåle det økte spennet som blir ved at vi økte både lengde og bredden).
Huset er nå 11,8 meter x 8,2 meter.
Økingen kostet oss ca 300-350 000 i rene kroner og øre, men gav oss muligheten til å få 4 gode soverom (ingen er under 13 kvadrat), to funksjonelle bad, 16 kvadrat kjøkken og en stor stue. :)
Kan trygt anbefale deg å bruke nordic systemet til muren, men dersom det blir veldig fuktig etter elementene er kommet opp, så må du huske å dekke til fra toppena av platene og til bunnen med plastikk, slik at vannet ledes utenfor. Gipsen løses opp dersom platene blir stående for mye med vann som renner over dem. Vi har slammet uvendig og det gir god sikring mot vann, mens på innsiden har vi lagt plastiskk. :)
plantegninger har jeg bare i papirutgave og de er i A2 format så er meget vanskelig å få scannet også.
Som bildet under viser så er nå taksperrene kommet opp. Det er også kommet opp ståldrageren som holder mye av vekten og gir stabilitet til sperrene.
Vi ble i overkant av en uke forsinket siden stormen Berit valgte å komme på et meget ugunstig tidspunkt for oss. Taksperrene kunne ikke løftes opp i det været som ble og da stormen hadde passert ble det problematisk å få tak i kranbil i følge leverandøren vår (systemhus).
Det ble gjort 3 forsøk på å få sperrene opp i løpet av den uken som forsinket oss, hvor alle måtte avbrytes siden det ble for mye vind. :(
Asfaltplatene er nå kommet (vises ikke på bildet), men er ikke begynt satt opp på bygget.
Planen var å få det tett før jul, men det skal nok holde hardt slik det er nå.
Vi har også falt ned på Shiedel som pipe, men søknaden om å få lov å sette opp pipen selv er ikke enda på plass. Pipen kan uansett ikke monteres før materialen som ligger i sokkelen blir flyttet.
Huset har nå fått opp asfaltplatene på alle veggene og su taket er kommet opp.
I morgen blir vinduene montert, så når 23 Desember kommer (juleferie for snekkerlaget) så skal det være så tett at det er mulig å sette på en byggtørke for for tørket opp fuktighet som har satt seg i veggplater og gulvplater i perioden nå hvor det ikke var tett.
Vi har avlevert dram til snekkeren for å markere at det er tett hus. :)
Har også satt strøsand på bygget, for er mye is og er glatt rundt omkring.
Stormene Cato og Dagmar gjorde så godt de kunne for å ødelegge for oss, men litt ekstra sikring (2,5 times jobb på julaften formiddag) gjorde at bygget har stått støtt uten noen ødelagte plater eller rifter i fuktsperren.
Som dere ser så er det fuktsperre rundt hele huset nå. Vinduer (alle untatt 1 lite vindu i bakkant av huset) er på plass. Balkongdørene er også på plass, men er umulig å få åpnet siden de tar i stilasen i ørerkant.
Som en del av sikringen til jul for disse nevnte julestormene, så ble det laget en provisorisk løsning for å tette døråpningen der utgangsdøren egentlig skal stå. Av en eller annen grunn ble ikke byggedør levert fra systemhus når den skulle, og å ha det åpent med tanke på døråpningen der i de stormkastene som ble, det hadde medført mye snø, regn, hagel og skjit inn i bygget.
Å få tettet denne åpningen var derfor en meget høyt prioritert oppgave for oss, og i all beskjedenhet - en oppgave vi løste på fortreffelig vis. ;D
Rett over nyttår blir det pipemuring som er første post på programmet. Pipa har vært et lite mareritt å få organisert, for det er en oppgave vi tenkte å ta selv, men etter nye regler må man da søke for å få lov til å sette den opp. Denne søkebehandlingen har tatt fryktelig lang tid, og etter mange purringer fra oss så er det nå trolig blitt gjort, men det må selvsagt sjekkes opp og i mente slik at vi ikke står med skjegget i postkassen når vi starter med det.
Å mure på vinteren er jo også en liten utfordring, så her har pappa tenkt ut en løsning med å lage rom i rommet, hvor en vifteovn sørger for at det ikke er minusgrader. Hørtes veldig lurt ut og er trolig fult mulig å gjennomføre.
Dette blir nok siste posten i 2011, så benytter muligheten til å ønske et fortreffelig godt nyttår til alle som leser dette.
Isen er nå blitt til små vann dammer som igjen fordamper.
snekker har tettet trappehullet med en presenning, så dette begynner å se bra ut.
På selve bygget er nå takstoler for tak over inngangsparti og altan kommet opp. Vinduene er tette etter at vindsperren er limt på plass med stor nøyaktighet. Meget fornøyde med den jobben som er gjort der. :)
Pipe er nå bestilt, ble en Shiedel Solid Vent 40 pipe på oss. Vedovn er også bestilt, en Morsø. Dansk kvalitet og meget stilig. Blir som et møbel i seg selv
Systemhus har sendt søknad for oss, slik at vi skal kunne sette opp pipen selv. Montering av ovnen har vi bestilt en murermester fra Varmefag til å gjøre for oss. Han tar da ut hull til avgass og til tilluft og monterer ovnen.
legger ut et par bilder av husets fasade slik det nå ser ut.
Elementene og indre rør (avgass elementer) er nå satt hver for seg slik at det blir maksimalt med luft gjennomstrømming av byggtørken som gjør jobben for å tine vekk snøen og isen.
Elementene skal komme opp i "romtemperatur" før de er mulige å jobbe med for et godt resultat. Det er i alle fall tommelfinger regelen som alle som har murt slik før sier man må følge.
Som nevnt tidligere i denne bloggen, så er det fult mulig å mure pipe selv om det er minusgrader ute, men man må da lage seg et rom inne i rommet, hvor det er temperatur over på pluss siden.
Når pipen er ferdig murt kles den med presenning hvor en vifte sprer varmluft inn mot bunnen, slik at den varmeluften stiger til værs inne i presenningen og dermed holder temperaturen på pluss siden mens det tørker.
Vi venter på godkjenning fra kommunen til å få lov til å montere pipen selv, men det er nok trolig at vi setter igang i løpet av denne uken. Skal bli godt å få dette gjort :)
Legger ut bilde av pipe-elementene som står til avtining.
Legger også ut bilder av ovnen (bildene er hentet fra nettet da vi naturlig nok ikke har fått ovnen selv enda).
Er en Morsø S50-40 vi har valgt oss. Vi blir å få den med rør på baksiden, da ingen av oss likte toppmontert rør. Det ødela litt av stilen vi er ute etter.
På mørtel, lim og instrukser for pipen så står det at optimal temperatur for å mure fra pluss 5 til pluss 18 grader.
Vi begynte jobben med å feste rettesnorer fra loftet og ned til 1 etasjen. Dette gav oss mulighet til å justere hvor pipen måtte komme opp for å komme mellom bjelkelaget. Det er trangt mellom bjelkene på loftet (taksperrene) akkurat der pipa skal opp, og det skyldes jo at det er dobbelt bjelkelag for å sikre at bæringen er god nok selv om vi kommer opp med en pipe der.
Etter at vi fikk justert hvor åpningen for pipen måtte bli, så fant vi hvor vi måtte ta hull i 1.etasjen for å komme riktig opp med pipen gjennom etasjeskillet.
Det første elementet ble murt en såle på mellom 1 og 2 cm, slik at vi kunne justere elementet i vater alle veier. Elementet ble så fylt helt opp i det indre "røret" med kompakt og relativt tørr betongmasse.
Dette fikk stå og herde en natt (noe over 12 timer) før vi kunne sette opp resten av elementene.
Vi skal opp med 44-45 elementer for å komme ca 10 meter opp for å komme de nødvendige 1,2 metrene over taket ute. Av 10 meter har vi nå kommet opp ca 6,5 meter. Vi har kommet gjennom etasjeskillet i 1.etasjen og et element over etasjeskillet på loftet.
Pipen er stivet av i begge etasjeskillene med planker som ligger inntil pipen på alle 4 sider. Dette sikrer at dersom man er uheldig og kommer borti pipen, så holder den seg på plass mens den herder ferdig.
Pipen er i vater hele veien opp, og av 1,5 cm å gå på alle veier, så fikk vi 4 millimeter forskyvning på det meste fordi elementene ikke er helt 100% identiske og ikke helt i plane i kantene. Vi har justert det inn mot etasjeskillene slik at det er 100% gjennom disse.
Siden pipen skal pusses så vil de 0,4 millimetrene bli til 0 millimeter, for med pusset kan vi få en 100% flate på hele pipen.
Legger ut noen bilder av muringen.
Har hatt fantastisk god hjelp av min far og en meget god kompis.
Vi (byggherre med samboer) er også super fornøyde med valget vi har gjort.
Er vanskelig å legge ut bilder som viser taket i sin prakt, men jeg har tatt et fra avstand som fanget noe av intrykket i alle fall
I dag har jeg plukket ut takstige-systemet som skal opp. Og vi har fått levert feier plattformen, så nå er det egentlig klart for å komme opp med pipa ovenfor taket også.
Dersom været blir ok i helgen så gjør vi et forsøk på å få jobben gjort.
Vi har stivet av pipa godt i bjelkelaget (taksperrene) før under taket og det er satt ned 4 armeringsjern. Vi valgte å fylle alle 4 hull med både jern og betong, selv om kravet bare er 2 av 4 hull.
Ønsker å gjøre pipa så sterk som mulig, for det er ikke noe særlig om pipa plutselig skulle knekke i en uværsdag her i nord.
Pipa ble 9,90 meter fra nederste element og til toppen, og det er da ikke regnet med beslaget som også blir å bygge noen ekstra cm.
Den er nå kledd med tre presenninger for å beskytte pipa mot nedbør og kulde mens den herder.
en 2000W byggtørke er satt på maks effekt og rettet direkte mot feieluka nede i sokkelen. Det vil presse varmluft opp hele pipen og ut på taket. Dette vil sikre at herde temperaturen på pipa blir på pluss siden av gradestokken. :)
Neste som skal gjøres er å få på dekra på taket og å få på beslagene rundt den herdede pipen.
Trolig er taket og beslag på plass i løpet av uken vi nå starter på. :)
Jeg kan trygt anbefale Shiedel som pipe til alle som lurer på hvilken pipe som skal velges. Elementene er godt konstruerte. Røykerør er festet godt i pipa siden det både legges fugemasse i nedre og øvre kant, og isolasjon legges tett rundt røret og klemmer og kiler elementet fast mot ytter elementet.
Pipa svaier litt når den blir høy og ikke er ferdig herdet, så det er helt nødvendig å stive av i etasjeskillene og også gjerne med støtte planker langs pipa dersom dette er mulig.
Pipa blir betydelig mer stabil når armeringsjern og betong er på plass.