2,939    5    0  

Rørføring håndkletørker/håndklevarmer, hva er klokest?

 797     Nes, Akershus     0
Hvordan fører jeg tur og retur til vannvarmet håndkletørker/håndklevarmer igjennom vegger/tak etc?

Ref tegning:
- Rød firkant er gulvvarmesentral
- Gult "objekt" på bad er tenkte plasseringer for hånkletørker
- Bad, vaskerom og WC er flislagt, ønsker minst mulig hulltaking i vegger.
- Ubehandlet panel i alle tak, rimelig enkelt å fjerne ved behov.
- Tak over bad er tilgjengelig fra kryploft (men selvsagt isolert).
- Over WC og teknisk er det en etasje til. Yttervegg flukter med vegg WC-bad.



Usikker på hva slags rør som skal til, tenker legge bypass-kursen fra fordeler igjennom varmer. Kan man bruke vanlige fornikla rør? Iallfall om rørføring er åpent forlagt? Har 40 grader på tur, så jeg er ikke bekymret for brannskader ved kontakt.

Hva er mest gunstig? Jeg har vurdert noen alternativer, skissert som blå linjer på tegning.

[list type=decimal]
  • Rørføring direkte opp i tak/etasjeskille i tekn. rom og ned over varmer på bad. Denne er ikke inntegnet (ikke tid til å tegne inn 2.etasje)
    For:

    • Slipper hulltaking i flisvegger


    Mot:

    • Problemer med lufting på høyeste punkt. Kan ikke ha lufting på kryploft, dette er usiolert. Alternativet er å føre lufting opp og henge på vegg i stue over WC

    • "Må" bruke rør-i-rør? (Ikke jobbet med før, mye ekstra ift gjennomføringer etc?)



  • Rørføring langs gulv og opp langs WC-vegg og igjennom til varmer/
    alt.
    Rørføring opp til og under innertak og igjennom WC-vegger til varmer.
    For:

    • Enkel plassering av lufting over varmer

    • Kan bruke vanlige rør? Eller er det ikke tillatt ved gjennomføringer i membran-vegger?


    Mot:

    • Må ta hull på våtromsmembran på bad.


  • [/list]

    Hva tror folket? Noen som vil mene noe? Jeg er overraskende nok fristet til å gå for Alt.1, ettersom jeg vurderer en viftekonvektor i stue i etasjen over. Rørene kan dermed føres/legges samlet. I tillegg slipper jeg hull på flisveggene (som jeg anser som noe dritt).

    Som et PS, kan jeg legge håndklevarmer og viftekonvektor på samme kurs, enten i serie eller parallell (med t-stykker)?
    Kursen fra fordeler kan uansett stå åpen, konvektor styrer seg selv (vifte osv), hånklevarmer står uansett alltid på.
    Signatur

       #1
     785     Vestfold     0
    Ved åpen forlegning kan du bruke fornikla kobberrør med skrufittings.
    Lufting: Den håndkleradiatoren jeg har kjøpt har lufteskrue på toppen. Du må ikke ha lufting på toppen på en enkelt krets. Det går ann å sirkulere og lufte ut en krets. Regner med at du har automatiske luftepotter/microbobleutskiller som tar seg av evt. gjenværende luftbobler.
    Du må ikke bruke rør i rør for å legge skjulte rør i lukket (bergenset volum) varmeanlegg, men er det plass ville jeg brukt rør i rør. Ytterdiameter på varerør er vanligsvis 25 mm så de tar mer plass.
    De fleste håndkleradiatorer har påkobling i bunn, men kan kanskje snues opp ned dersom rørene kommer fra taket.
    Du kan ta hull i membranvegger så lenge det ikke er i våtsone, men uansett ville jeg tettet mellom rør med tec7 eller annen egnet guffe.
    Dersom ikke etasjeskiller er nedlekta, kan du risikere å måtte borre hull i bærende bjelkelag ved alt. 1.
    Har du vurdert hånklevarmer med el-kolbe for å slippe å trekke rør? 300 W el-kolbe med termostat vil bruke begrenset med strøm.
    Uansett forlegning av rør må du ha en form for struping på kretsen for ikke å risikere å koke på badet samt for å balansere anlegget. Denne strupningen kan enten sitte på fordeleren, et manuelt regulerbar ventilsett på håndkleradiator elller et termostatstyrt ventilsett på håndkleradiator.
    Det har vel aldri vist seg lurt i etterkant å koble ting i serie på VBV anlegg. Det går an å legge ting i parallell mot en felles underfordeler, men du må passe på å dimensjonere tilførselsrør store nok for å kunne forsyne viftekonvektor og ha strupning på begge deler for å kunne balansere anlegget. Store viftekonvektorer krever masse vannvolum ved 40 grader tur for å gi høy effekt.

    Jeg har lagt RiR som vist på bildet, men nå holder jeg på å bygge nytt bad fra grunnen i et gammelt hus så jeg slipper å forholde meg til å ødelegge eksisterende deler av huset.
    Rørføring håndkletørker/håndklevarmer, hva er klokest? - WP_20140527_001.jpg - arneha113
      (trådstarter)
       #2
     797     Nes, Akershus     0
    Så bra! Takk for oppklarende svar.

    Skalviseee:
    De varmerne jeg har liggende er åpne i begge ender, kan "stige"/seriekobles, med det medfølger luftenipler til disse. Om jeg går ned fra taket, setter jeg på et t-stykke med tilførsel fra vegg-gjennomføringen, og lufting på topp. Så det skal være greit, har bare litt dårlige erfaringer med luft i sløyfer som går opp og ned igjen. Det står mikrobobleutskiller før tur-fordeler, ja.

    Håndklevarmeren(e) fulgte med her, ble ikke montert. Har faktisk vurdert kolbe til, men da går fort vinninga opp i spinninga, ettersom de er overraskende dyre å kjøpe løst, og vil koste mer enn rør og materiell for det korte strekket fra fordeler.

    Jeg får løsne noen takbord og se hvorvidt jeg må, og så om jeg tør å bore i noe bærende. Det skal strengt tatt ikke være noen kjempefare, det er såpass mange opplagringspunkter her, og jeg TROR ikke det er bærende i disse veggene. Det eneste måtte være takstol over badet.

    Det enkleste alternativet er jo å gå oppunder taket og lage noen pene små hull i flisene (grøss, dårlige erfaringer med fliser og bor, jeg får ringe en venn), som jeg så tetter og dekker med noen pene lokk.

    Og bypass har struping forresten, det er ingen problem der.

    Hva angår felleskobling med viftekonvektoren, var det mest en tanke. Er jeg lur gjør jeg iallfall klart røropplegget opp til andre etasje når jeg er igang. Det er faktisk etpar ledige kurser på fordeler, kan tilogmed hende jeg setter den ene tørkeren i gangen (vegg i vegg med tekn.rom),  så kan krapylene tørke votter og luer til vinteren. Hmmm...
    Signatur
       #3
     785     Vestfold     0
    Ser at el kolber koster fra 100 kr og oppover (kommer selvsagt ann på om den passer din håndkleradiator). Skal ikke så mye rør, fittings og ventiler før det koster det samme (men jeg kjøper ikke dette på Biltema... Sverger til merkevarer på VA & VVS utstyr). Sjekk om strupningen på bypass kan brukes som strupning på krets. Dokumetasjon på den bypass jeg har indikerer at strømning overbypass først oppstår når det er et visst (justerbart) differansetrykk mellom tur og retur fordeler. For de fleste gulvvarmesystemer er strupningen på kretsene en fast manuelt justerbar restriksjon.
      (trådstarter)
       #4
     797     Nes, Akershus     0
    Steike, da har du funnet andre priser enn meg på kolber... Har du noen tips? Linker?
    Det billigste jeg fant var vel 7-800 kroner.

    Har myye rørdeler liggende, mer får jeg til kost, og så er det tilkoblingen av kolben da. Det får jeg sikkert også til kost, men da må jeg mase på noen, og da blir det liksom mer greit å gjøre det selv. Strupingen hos meg en ren kursventil, så denne kan reguleres etter behov. Kan forsåvidt også balansere den mot resten, og sette på en trådløs termostat, men det er overkill tror jeg. Har for meg at bypassen sånn den står nå eeegentlig var tiltenkt noe annet (kanskje nettopp dette?), men at det skar seg for han som bygget (i likhet med endel annet jeg har beskrevet eller her på forumet).
    Signatur
       #5
     785     Vestfold     0
    Ups, glemte en null. Prisen du fant var litt billigere enn det jeg fant på nettbutikk. Personlig hadde ikke jeg selv begynt å borre hull i badevegg eller bjelkelag hvis jeg kunne utgått dette for 7-800 kroner + elektriker timer for kobling. Trådløs termostat tror jeg er overkill. Dersom det blir for for mye varme på badet går det an å strupe kretsen på fordeleren, eller i værste fall sette på en sånn Mekanisk termostat (danfoss rtx eller noe) men disse koster fort over en tusenlapp.